PDA

View Full Version : surging



4U2NV
09-03-2013, 10:46 PM
Maybe some one can help me, I have 95 S.C. freshly built motor and runs great but some times as I'm going down the road the car acts like quits for a split second but picks up and nothing wrong, also stalls occasionally in gear at a light but start right back up and run like a champ. Not sure if you would call surging but not right, any suggestions?

KMT
09-03-2013, 10:50 PM
Does the tach drop out and then work ok?

4U2NV
09-03-2013, 10:57 PM
Yes. then acts like nothing was wrong. It could do it once in twenty miles or another day two or three times, I don't drive car much its kinda week end driver

KMT
09-03-2013, 11:04 PM
Pretty common, I think, with slightly different solutions depending on age and condition of the following short list of suspects (note there could be other things adding to the issue):
- upper/front harness
- engine grounds
- cam sensor
- crank sensor
- DIS
- ignition switch down on side of steering column

Search here on: tach drops ….for the long list. But if fresh motor means sensors are fresh too, I'd focus on healthy harness and grounds.

And look into running the codes for hints to help keep down on buying parts you might not need :)

4U2NV
09-03-2013, 11:18 PM
Thanks for the info, I actually have about ever thing extra u mention and checked grounds and have changed cam sensor, ill keep going on the things you listed and hopefully fix the issue, Thanks again :)

decipha
09-04-2013, 12:14 AM
I had almost the same issue in my 95 auto

It was the ecu relay, for no reason it would just "cut off" and back on real quick like in the blink of an eye, happen most notably when I went over big bumps

good to doo
09-07-2013, 09:51 AM
so what is the ecu? and where do I find it. thanks good to doo.

89XR7TD
09-07-2013, 10:46 PM
Mine is doing this also.... Quite annoying I say!

RalphP
09-08-2013, 02:37 AM
so what is the ecu? and where do I find it. thanks good to doo.

ECU - Electronic Control Unit.

AKA "EEC" in Ford parlance, and by "ECM" and "PCM" for other makes and years.

RwP

89XR7TD
09-08-2013, 11:01 AM
My problem was the crank sensor harness....one of the wires broke off as I was moving it around.

Another sensor will fix this...

1qwik99
02-20-2014, 03:49 PM
I am having a similar problem except for the fact that it only acts like it will stall when I am gong slow and turning the wheel at the same time. Like when pulling into a parking spot at a supermarket the tach will drop to about 400 and almost stall. It did actually stall once when backing out of the driveway. Any ideas?