Results 1 to 9 of 9

Thread: Firm ride light

  1. #1
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Brandon, MS
    Posts
    19

    Firm ride light

    I've read the FAQ and several posts on this subject but it says to turn the key, don't start the car and count the flashes... 1-4 indicates which shock has issues. I've never had my "Firm Ride" light flash with the engine off... My '89 SC flashes with the car running and it flashes 6 times (maybe 1 flash in-between, I can't remember). It doesn't do it all the time only intermittently. What does this mean?

    Thanks in advance!

  2. #2
    Join Date
    May 2003
    Location
    Robinson, Pennsylvania
    Posts
    1,122
    when it flashes it means one of the shocks or steering or brakes isnt showing firm ride . i think 1 flash is left front 2 is right front 3 is left rear 4 is right rear . its been a long time i could be wrong , i mostly just check each shock and make sure its working

    ralph

  3. #3
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Brandon, MS
    Posts
    19
    Quote Originally Posted by rlong View Post
    i think 1 flash is left front 2 is right front 3 is left rear 4 is right rear .

    ralph
    ...but mine is flashing SIX times...

  4. #4
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Kansas City, KS
    Posts
    1,141
    6 flashes is EVO steering open circuit.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Brandon, MS
    Posts
    19
    Ahh... Why is connected to the "Firm Ride" light, and what is involved in fixing this?

    Thanks!

  6. #6
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Kansas City, KS
    Posts
    1,141
    EVO stands for Electronic variable orifice. Have you ever notice at high speed it seems like your steering wheel gets stiffer to move? Well that is the evo pretty much tuning your power steering in to manual steering. The same sensor that turns the evo on also turn the firm ride on in auto mode. So that is how it is connected to the firm ride.

  7. #7
    Join Date
    May 2003
    Location
    Robinson, Pennsylvania
    Posts
    1,122
    when i unplugged me steering sensor or speedometer speed sensor , it was hard to drive at hiway speed it steers to easy

    ralph

  8. #8
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Kansas City, KS
    Posts
    1,141
    Yea that would be a tell tell to see if the evo is not working at all. If it steers super easy at high speed then the evo is shot.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Brandon, MS
    Posts
    19
    That's backwards for me... it seems a little too stiff at slower speeds. But not that bad...

    This just started recently... and I haven't really noticed a difference either way.

Similar Threads

  1. Firm Ride Light is always on
    By the-big-e in forum Technical Forum
    Replies: 3
    Last Post: 04-05-2011, 03:19 PM
  2. Anti lock light and Firm ride light on. No power assist?
    By AWD1990Tsi in forum Technical Forum
    Replies: 7
    Last Post: 11-10-2010, 07:55 PM
  3. firm ride on 94 dash
    By mint93SC in forum Technical Forum
    Replies: 2
    Last Post: 01-25-2004, 11:54 PM
  4. firm ride light won't make up its mind
    By good_times44 in forum Technical Forum
    Replies: 5
    Last Post: 03-13-2003, 11:59 AM
  5. firm ride light flashing, quick ???
    By devlin in forum Technical Forum
    Replies: 3
    Last Post: 01-25-2003, 04:05 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •