Results 1 to 13 of 13

Thread: No Turn Over From Key Start Position SOLVED

  1. #1
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    California, Northern(Sacramento North)
    Posts
    159

    No Turn Over From Key Start Position SOLVED

    I have an 89 SC that will not start from the key in the start position. I've replaced the ignition switch on the steering column and the starter solenoid on the driver side inner fender. Checked all fuses and they're fine. It starts up just fine if I jump the starter solenoid. Mine is a 5 speed. Does it have something like a neutral safety switch that could be bad & cause this problem? What's next?

    Thanks In Advance,
    Brandon

    There was a connector hanging off the transmissions this was the neutral safety switch plug for auto trans. Mine is a manual, & the factory jumper was not there. I put a jumper wire there, & that solved the problem.
    Last edited by Xounlistedxox; 01-13-2014 at 03:15 AM. Reason: Solved

  2. #2
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Salem OR
    Posts
    7,487

  3. #3
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    California, Northern(Sacramento North)
    Posts
    159
    Quote Originally Posted by KMT View Post
    I'll take a look up under the dash to see if the clutch switch is there & in working order. I did notice one connector on my transmission that was dangling there not plugged into anything. I looked all over & there's nothing for it to plug into. I originally thought this might be the problem, but then figured it was likely something for an auto trans & ford just used the same harness for them all

  4. #4
    Join Date
    May 2011
    Posts
    825
    If your meaning the mounting clip for the switch, i made mine. When i get home after while i will try to take some pics. i may have one i can send to you if thats what you need.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    California, Northern(Sacramento North)
    Posts
    159
    Quote Originally Posted by 722 View Post
    If your meaning the mounting clip for the switch, i made mine. When i get home after while i will try to take some pics. i may have one i can send to you if thats what you need.
    We'll see shortly. Once my GF leaves for work in a few minutes I'm going to go check it out. I could just be cool and put a push button start in there if all else fails I suppose. Radio shack is not far from me.

  6. #6
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Salem OR
    Posts
    7,487
    Maybe good opportunity to replace the cigarette lighter w/one of these...

  7. #7
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    California, Northern(Sacramento North)
    Posts
    159
    Looks like the clutch switch is plugged in & is in tact.

    Here's that connected dangling from the trans harness


  8. #8
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    California, Northern(Sacramento North)
    Posts
    159
    I jumpers this connection & voila start from key, and clutch must be down to start. Is there a factory jumper that's supposed to be here?

  9. #9
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Glasford, IL
    Posts
    97
    Quote Originally Posted by Xounlistedxox View Post
    I jumpers this connection & voila start from key, and clutch must be down to start. Is there a factory jumper that's supposed to be here?
    I have a harness from a '95 that has a jumper in that position so I would assume so. Must be an automatic plugin part.

  10. #10
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Raleigh, North Carolina
    Posts
    702
    there is supposed to be a shorting plug there on a manual. that connector is the neutral safety switch connector on the auto.

  11. #11
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    California, Northern(Sacramento North)
    Posts
    159
    Quote Originally Posted by dthompson View Post
    there is supposed to be a shorting plug there on a manual. that connector is the neutral safety switch connector on the auto.
    I wonder what happened to the jumper. Oh well, problem solved for now.

    Thanks everyone

  12. #12
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Long Island, NY
    Posts
    2,925
    How did it ever start then, if adding a jumper fixed it? Wouldnt it have been always unable to start?

  13. #13
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    California, Northern(Sacramento North)
    Posts
    159
    Quote Originally Posted by Miller View Post
    How did it ever start then, if adding a jumper fixed it? Wouldnt it have been always unable to start?
    The previous owner claimed that they put an ignition interruptor switch in because someone had attempted to steal it before. They ran wires from the starter solenoid on the inner fender into the cab. It was simply two wires that just needed to be touched together & it fired up.

    I wanted to ditch the ghetto setup, so I replaced the ignition switch. The old one fell apart when removed, so it needed it, but still wouldn't start from the key, so I had to investigate further.

Similar Threads

  1. Aligment. Problems Still.....ARGH
    By ricardoa1 in forum Technical Forum
    Replies: 199
    Last Post: 05-12-2010, 07:26 PM
  2. Engine cranks but no start, code 96
    By Shockwave in forum Technical Forum
    Replies: 0
    Last Post: 08-06-2004, 07:56 PM
  3. Car will crank, wont start
    By onEdge24 in forum Technical Forum
    Replies: 18
    Last Post: 08-06-2004, 02:54 PM
  4. Supercharged Taurus Won't Start! Help!
    By malvin25 in forum Technical Forum
    Replies: 15
    Last Post: 06-02-2003, 12:29 PM
  5. cold start problems???
    By Broham in forum Super Coupe Club of Northern California
    Replies: 5
    Last Post: 07-23-2002, 12:44 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •