Results 1 to 11 of 11

Thread: KAMS not matching

  1. #1
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    IA
    Posts
    4,252

    KAMS not matching

    I am at the breaking point.

    Last fall it was reading similar and I swapped it to a 95mm TB and a slot maf and it read 1.0 and 1.0. I pulled plugs to verify they weren't flooded and now it's back to .793 and 1.0. Swapped 02s and no change. Tapped the fuel rail and checked for an exhaust leak and none was found. The only thing I can think of is that the fuel rail isn't seating completely and or an injector isn't. I am going to try a different fuel rail and if that doesn't work the car is going to scrap. $15,000 on an engine and it won't idle I can't afford more time or money on it.
    Attached Images Attached Images  
    Honor, Grace and Dignity......Remember these

  2. #2
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    IA
    Posts
    4,252
    If you have an early model fuel rail for sale let me know total shipped to 50021. Thank you!
    Honor, Grace and Dignity......Remember these

  3. #3
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Ørsta, Norway
    Posts
    70
    If you try a different fuel rail, then at the same time move the injectors from one side to the other. Then if your KAMs-bias switch side you probably have a faulty injector.
    Robert Liaskar
    Red 91 5speed SC

  4. #4
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Herrin Illinois
    Posts
    3,385
    Id say exhaust leak
    MEMBER #2488 best rwhp 504 485 torque
    2016 shootout Best of show award
    2015 Carlisle Best of show modified, 1st place 92 93 SC and Celebrity's choice award winner.
    2014 Shootout Best of show 1st award winner
    2014 Comp cams VIP Car craft street machine nationals
    http://www.sccoa.com/forums/garage.p...e_view&id=7152

  5. #5
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Herrin Illinois
    Posts
    3,385
    Quote Originally Posted by BirdofPrey97 View Post
    I am at the breaking point.

    Last fall it was reading similar and I swapped it to a 95mm TB and a slot maf and it read 1.0 and 1.0. I pulled plugs to verify they weren't flooded and now it's back to .793 and 1.0. Swapped 02s and no change. Tapped the fuel rail and checked for an exhaust leak and none was found. The only thing I can think of is that the fuel rail isn't seating completely and or an injector isn't. I am going to try a different fuel rail and if that doesn't work the car is going to scrap. $15,000 on an engine and it won't idle I can't afford more time or money on it.
    You need to smoke test it to find an exhaust leak
    MEMBER #2488 best rwhp 504 485 torque
    2016 shootout Best of show award
    2015 Carlisle Best of show modified, 1st place 92 93 SC and Celebrity's choice award winner.
    2014 Shootout Best of show 1st award winner
    2014 Comp cams VIP Car craft street machine nationals
    http://www.sccoa.com/forums/garage.p...e_view&id=7152

  6. #6
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    IA
    Posts
    4,252
    Quote Originally Posted by davec73 View Post
    You need to smoke test it to find an exhaust leak
    I did a smoke test and I took it to an exhaust shop that is extremely dependable. I do have a gasket so, I will probably end up putting it on there and hoping for the best.
    Honor, Grace and Dignity......Remember these

  7. #7
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Herrin Illinois
    Posts
    3,385
    Exhaust leaks can be tough to find. Whats your vacuum look like at idle? Thats the simple exanation for a variance in commanded air and fuel which is what kamrf is.
    MEMBER #2488 best rwhp 504 485 torque
    2016 shootout Best of show award
    2015 Carlisle Best of show modified, 1st place 92 93 SC and Celebrity's choice award winner.
    2014 Shootout Best of show 1st award winner
    2014 Comp cams VIP Car craft street machine nationals
    http://www.sccoa.com/forums/garage.p...e_view&id=7152

  8. #8
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Zionsville PA
    Posts
    448
    Bank 1 is lean and bank 2 is Rich. Are you positive she was in closed loop at idle before you made the changes? Most cars with a decent cam I tune for open loop at idle do to this problem.

  9. #9
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    IA
    Posts
    4,252
    Quote Originally Posted by BKB View Post
    Bank 1 is lean and bank 2 is Rich. Are you positive she was in closed loop at idle before you made the changes? Most cars with a decent cam I tune for open loop at idle do to this problem.
    The car hadnt been run in over a week. The updated tune was loaded and then the KAMs cleared. I clear the KAMS at least 3 times up to 6 before starting the car. It is a new tune from Dave. I will try installing the old tune and see what the KAMs read.

    New smoke machine has been ordered. The old one stopped working.
    Honor, Grace and Dignity......Remember these

  10. #10
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Greenville, IN
    Posts
    4,256
    Just realized I was trying to help you on Facebook....this is a better place.

    I would try re-seating the EEC plug and/or the QH connector, if there is the slightest chance they could be loose or not thoroughly cleaned. The O2 sensor reading that just completely drops out in your datalog is the closest you are to the root of the problem. Besides physical wiring problems or a problem with the EEC or QH, I'm not sure what else it could be, but it is definitely electrical. If it were any type of air/fuel problem, I highly, highly doubt that you'd get exactly a 0.013V HEGO (or whatever the # was) continuously for a good period of time.

    I'm not sure what would happen if it was the heater circuit for the O2 sensor, but I would think it would at least give you a legit reading for a little bit still....my money is on the signal/return wiring. Either way, both circuits are physically routed to/from the same place.

    You did say that you swapped O2 sensors and the problem remained on the passenger side right? (didn't follow the physical sensor?)
    Matt Haub
    Shootouts: '09 SS 1st | '10 Mod1 2nd | '11 Bracket 3rd | '12 Bracket 1st | 2013 | '14 Bracket 3rd | 2015 | '16 Bracket 1st & Mod2 2nd | 2017 |
    Black '89 5spd - 281K miles, MPx, E85, Alky-Inj ¦ RWHP: ? RWTQ: ? ¦ Best 1/4mi:12.521, MPH:107.23mph
    35th Anniversary Auto 46k miles | Red '93 Auto 186k miles
    My Garage

  11. #11
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Greenville, IN
    Posts
    4,256
    One other thing - the KAM's should not / will not normally match when the car is in closed loop and using the O2's to adjust the fuel mixture. You can't turn off the STFT's (short term fuel trims), which play into the KAM#'s...they are IGNORED during WOT though...which is why you'll sometimes have a car that drives okay, but WOT is poopy...the MAF curve is off, but the car can compensate for the error. At WOT, the MAF curve must be perfect if you want a perfect AFR.

    Resetting the KAM's clears the LTFT (long term fuel trims)...which is as the name implies.
    Matt Haub
    Shootouts: '09 SS 1st | '10 Mod1 2nd | '11 Bracket 3rd | '12 Bracket 1st | 2013 | '14 Bracket 3rd | 2015 | '16 Bracket 1st & Mod2 2nd | 2017 |
    Black '89 5spd - 281K miles, MPx, E85, Alky-Inj ¦ RWHP: ? RWTQ: ? ¦ Best 1/4mi:12.521, MPH:107.23mph
    35th Anniversary Auto 46k miles | Red '93 Auto 186k miles
    My Garage

Similar Threads

  1. do you prefer spoilers on sc's or not
    By wantan17 in forum Polls Forum
    Replies: 11
    Last Post: 04-22-2005, 09:31 PM
  2. Fastest Mustang is 2003 not 2000 R
    By pro street rich in forum Non Technical Forum
    Replies: 22
    Last Post: 05-15-2002, 07:50 PM
  3. not a sc ?..but need some help
    By tbirdsc22 in forum Non Technical Forum
    Replies: 1
    Last Post: 05-07-2002, 04:08 PM
  4. Fred Holzhauer Match Race at Bakersfield August 24th?
    By Jim Demmitt Jr in forum Non Technical Forum
    Replies: 25
    Last Post: 05-05-2002, 03:18 PM
  5. Replies: 1
    Last Post: 09-24-2001, 01:33 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •