Results 1 to 11 of 11

Thread: Problem:Car is revving up when put in park.

  1. #1
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Jeannette Pa
    Posts
    29

    Problem:Car is revving up when put in park.

    So just today my 1990 cougar xr7 has started to rev up from normal idle to 2500 to 3000 rpm when i put it in park. I also don"t have to give it any throttle from 0-35mph. Can anybody tell me what is wrong. I looked to see if the car has a TPS Sensor and when i looked up A TPS Sensor on the Auto zone and Advanced Auto Parts websites nothing came. Does that mean the car is drive by cable. Please let me know what is going on and how to fix it.

  2. #2
    Join Date
    May 2002
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    5,641
    Your IAC is likely to blame. Its the assembly straddling the throttle plate that controls the amount of bypass air and hence the idle speed. You need a new one.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    St. Charles, MO
    Posts
    20,886
    I agree that it sounds like the IAC valve. When you shut it off does it make a sound that sounds like a honking goose is under the hood ?

    David
    1991 SC AOD 4.2..2.3 Whipple..........10.910 @ 125.61
    2016 SRT Challenger Hellcat...............707HP/650TQ

    My Garage

  4. #4
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Southwest of Kansas City
    Posts
    2,264
    TPS and IAC locations.
    Attached Images Attached Images  
    Jim, SCCoA Member#: 2789

    "cuz Jim has mad skillz, yo!" Melon.
    "You guys crack me up talking about nitrous when you don't even know if you can keep it together on gasoline." XR7 Dave
    "I didn't break it, I found it's weakness."

  5. #5
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Southwest of Kansas City
    Posts
    2,264
    Parts on RockAuto.com

    I used a 1990 Thunderbird SC as the car but the parts are the same for both.

    IAC

    http://www.rockauto.com/en/catalog/f...ac)+valve,6072

    TPS:

    http://www.rockauto.com/en/catalog/f...sor+(tps),5136
    Jim, SCCoA Member#: 2789

    "cuz Jim has mad skillz, yo!" Melon.
    "You guys crack me up talking about nitrous when you don't even know if you can keep it together on gasoline." XR7 Dave
    "I didn't break it, I found it's weakness."

  6. #6
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Jeannette Pa
    Posts
    29
    Quote Originally Posted by David Neibert View Post
    I agree that it sounds like the IAC valve. When you shut it off does it make a sound that sounds like a honking goose is under the hood ?

    David
    Yes it does sound like a goose honking under the hood when I turn it off

  7. #7
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Jeannette Pa
    Posts
    29
    Thanks for the help guys I will probably replace both just to be safe.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Greenville, IN
    Posts
    4,220
    Quote Originally Posted by Nkuk35 View Post
    Thanks for the help guys I will probably replace both just to be safe.
    You'd probably better off with an original Motorcraft TPS that still works over an aftermarket new one.

    The IAC will take care of the problem.
    Matt Haub
    Shootouts: '09 SS 1st | '10 Mod1 2nd | '11 Bracket 3rd | '12 Bracket 1st | 2013 | '14 Bracket 3rd | 2015 | '16 Bracket 1st & Mod2 2nd | 2017 |
    Black '89 5spd - 281K miles, MPx, E85, Alky-Inj RWHP: ? RWTQ: ? Best 1/4mi:12.521, MPH:107.23mph
    35th Anniversary Auto 46k miles | Red '93 Auto 186k miles
    My Garage

  9. #9
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    St. Charles, MO
    Posts
    20,886
    Quote Originally Posted by DrFishbone View Post
    You'd probably better off with an original Motorcraft TPS that still works over an aftermarket new one.

    The IAC will take care of the problem.
    I agree...I've seen several of the aftermarket ones that didn't work properly. You can usually pick up a good used one for $15 to $20 in the classified forum.

    David
    1991 SC AOD 4.2..2.3 Whipple..........10.910 @ 125.61
    2016 SRT Challenger Hellcat...............707HP/650TQ

    My Garage

  10. #10
    Join Date
    Jun 2015
    Location
    South Central PA
    Posts
    52

    This aftermarket IAC worked for me

    Check out this thread. This one works well for me.

    http://www.sccoa.com/forums/showthre...rt-works-great

  11. #11
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Jeannette Pa
    Posts
    29
    replaced the TPS sensor waiting for the IAC Valve. I received and email last night from partsgeek.com that they don't have the part in stock. Just a waiting game now.

Similar Threads

  1. WHEN, is it time to put in NOS ARC Shocks!
    By Peterdroy66 in forum Super Coupe Club of Ontario
    Replies: 2
    Last Post: 03-11-2012, 05:45 PM
  2. Car stalls when put in gear!
    By DyingtoLive in forum Super Coupe Club of Ontario
    Replies: 2
    Last Post: 01-20-2004, 11:50 AM
  3. Rpm's Drop When Put In Gear?
    By Diggs in forum Technical Forum
    Replies: 6
    Last Post: 10-04-2003, 08:28 PM
  4. "Clunk" from rear end when putting in gear
    By XsithX in forum Technical Forum
    Replies: 10
    Last Post: 10-03-2003, 05:25 PM
  5. Electrical Problems: Car is DEAD! Help PLEASE
    By Tim Groth in forum Technical Forum
    Replies: 15
    Last Post: 06-21-2003, 10:02 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •