Page 4 of 4 FirstFirst 1234
Results 46 to 52 of 52

Thread: 1990 SC will start then immediately die

  1. #46
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Pacific Rim
    Posts
    6,727
    Quote Originally Posted by Joe1990SC View Post
    Is there a way I can test the crank sensor while still in the car...

    See N23, 24, 25, 26, 27, 29 & 30 at the no-start link: http://mnharms.com/tutorials/disnostart/
    Last edited by KMT; 07-29-2018 at 12:17 PM.

  2. #47
    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    85
    Quote Originally Posted by Joe1990SC View Post
    Yep I’ve checked all those things, other people are saying the due to the no injector pulse would be the crank sensor or main ECM, Is there a way I can test the crank sensor while still in the car with a test light or multimeter?
    Absolutely, but not with a meter because the pulses are so short. You need an LED test light, or you could probably jerry rig something with a noid light and some alligator clips.

    Look for the "dis no-start" troubleshooting steps used by Ford posted all over this sight. Do a search and you'll find dozens of links to it. I'd upload it here but I'm replying on my phone. When I went through the steps for my no start condition it didn't solve the problem because mine was fuel-related BUT it certainly helped me understand exactly how the engine and all the associated sensors and controls work. One of the steps near the beginning tells you which pin to tap into on the crank sensor plug to test it.

    Someone probably already mentioned it, but if your upshift light is on or flickering during cranking, there's a good chance your crank sensor isn't working properly. Not guaranteed as the DIS can cause this too, but definitely start with testing the crank sensor if you're seeing any activity on the upshift light. Also, make sure your battery is well charged and the various grounds, ESPECIALLY the ECM ground on the rad support near the battery, are in good shape and secure.

    Keep updating and good luck....

    Edit: Looks like someone beat me to it while typing on my phone LOL

  3. #48
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    25

    Thanks

    Awesome Thank you very much KMT and hulakai this will help me alot

  4. #49
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    25

    Solved!!!

    Crankshaft sensor is producing no pip signal= bad sensor.

    Thank you all for your advice.

    Does anybody by chance have a spare good sensor or know anyone that does??

  5. #50
    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    85
    Quote Originally Posted by Joe1990SC View Post
    Crankshaft sensor is producing no pip signal= bad sensor.

    Thank you all for your advice.

    Does anybody by chance have a spare good sensor or know anyone that does??

    Congrats!

    Bill at Super Coupe Performance has a few used ones left...

  6. #51
    Join Date
    Aug 2018
    Posts
    1

    Crankshaft sensor

    Quote Originally Posted by JOE91SC View Post
    It might be the Crank sensor. If it is.. it would gets to some point it would even back fires when you rev it up. like the firing timing is out of whack.

    I have the same issue. The part is obsolete. Mine has less than 100,000 miles and there it sits in my garage. Does anyone know of any place I could try to find this part? I called Detroit and I'm sol.

  7. #52
    Join Date
    Apr 2017
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    85
    Quote Originally Posted by windshawne View Post
    I have the same issue. The part is obsolete. Mine has less than 100,000 miles and there it sits in my garage. Does anyone know of any place I could try to find this part? I called Detroit and I'm sol.
    Bill has some left. Not cheap tho...

    https://www.supercoupeperformance.co...-sc-engine-634

    Get that car running!

Similar Threads

  1. SC will start but then dies
    By SuperCoupe007 in forum Technical Forum
    Replies: 14
    Last Post: 01-28-2014, 12:49 AM
  2. SC will start but then dies
    By SuperCoupe007 in forum Super Coupe Club of Southern California
    Replies: 6
    Last Post: 01-26-2014, 02:44 AM
  3. 1990 sc wont start
    By damdam2112 in forum Technical Forum
    Replies: 6
    Last Post: 06-12-2011, 07:59 AM
  4. 1990 sc problem with jerking then tach dont work need help badly
    By Thunderboooosh in forum Technical Forum
    Replies: 4
    Last Post: 08-18-2002, 11:51 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •