Results 1 to 7 of 7

Thread: Electrical Gremlins

  1. #1
    Join Date
    May 2005
    Location
    Connecticut
    Posts
    23

    Unhappy Electrical Gremlins

    Wanted to say thanks to this board in general; have learned alot and fixed a few things due to the sharing of knowledge.

    Okay, platitude time is over; have a 89 XR7/Auto and some interesting electrical bugaboos have cropped up. Any suggestions are welcome (except burn the car).

    1) open doors, no interior lights. They work with the dash switch

    2) keyless entry crapped out

    3) if you lock the doors w/ the rocker switch and try to open door(s) w/ key, alarm goes off (and can only shut off by disconnecting the battery).

    4) both side mirrors have crapped out PARTIALLY (???). They will only work LEFT & UP.

    I have checked all fuses and breakers (fuse box & power distribution box);
    any ideas?

    Thank you,

    Tom

  2. #2
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Charlotte, NC
    Posts
    8,159
    Mines doing the same thing.....

    I have heard that it could be a grounding problem, ignition switch, or a broken wire somewhere in the wiring harness.....

  3. #3
    Join Date
    May 2005
    Location
    Connecticut
    Posts
    23
    ...any idea where to start as far as the harness is concerned?

    Thanks

  4. #4
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Charlotte, NC
    Posts
    8,159
    Not really....

    As you know, most electrical problems are quite time consuming to track down.......

    I have an EVTM for my car and I intend to track down and kill every single one of these electrical gremlins in this car......

    Did the electrical problems come on all at once, or one at a time?

    Does the car sit for long periods of time?

    Has the interior ever been soaking wet?

    I have heard of a problem with the wiring harness that goes under the drivers side carpet that has a branch in the wiring harness that could get broken over time......

    I am an "electrical illiterate", but willing to learn......

  5. #5
    Join Date
    May 2005
    Location
    Connecticut
    Posts
    23
    Thanks for replying. In answer to your questions:

    1) the problems came over time

    2) the car does sit over the winter.

    3) it does smell "musty" in the spring when it's uncovered

    4) some water has gotten in as the "genius" I took it to to fix the leak in the moonroof only made it worse (plus they broke the switch).

    In addition, the "chimes" don't work anymore either.

    Thanks,

    T

  6. #6
    Join Date
    May 2003
    Location
    Churchville, MD
    Posts
    430
    Quote Originally Posted by tbone
    Wanted to say thanks to this board in general; have learned alot and fixed a few things due to the sharing of knowledge.

    Okay, platitude time is over; have a 89 XR7/Auto and some interesting electrical bugaboos have cropped up. Any suggestions are welcome (except burn the car).

    1) open doors, no interior lights. They work with the dash switch ( check the switches on the door jamb)
    2) keyless entry crapped out ( check for blown fuses)

    3) if you lock the doors w/ the rocker switch and try to open door(s) w/ key, alarm goes off [COLOR=Black](and can only shut off by disconnecting the battery). ( put the key in the drivers door and unlock it with the key, that should turm off the alarm)[/COLOR]
    4) both side mirrors have crapped out PARTIALLY (???). They will only work LEFT & UP. (switch is bad, some can be fixed, most cannot, crappy Ford design, a new one is expensive)

    I have checked all fuses and breakers (fuse box & power distribution box);
    any ideas?

    Thank you,

    Tom
    Thats all I can think of right now, its late

  7. #7
    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    75
    [I have found that the mirror switches and the power door lock switches will corrode or burn on the small contact points. Try taking the mirror switch apart and cleaning the contacts with a small file or little piece of sandpaper. I have had to do this on my XR7 with both the window and door lock switches as they corrode or burn and no longer make proper contact and allow the correct current and amperage through. Try and start with the small stuff first then move on to the big parts. You may have a problem with your keyless entry module, causing your alarm to sound. Just my 2 cents, Rob

Similar Threads

  1. Using Electrical Devices makes my car stall
    By Mike Combs in forum Technical Forum
    Replies: 6
    Last Post: 10-07-2008, 05:28 PM
  2. Using Electrical Devices Makes My Car Stall. HELP!
    By Mike Combs in forum Technical Forum
    Replies: 2
    Last Post: 11-10-2003, 06:04 PM
  3. Electrical Gremlins.
    By Kris in forum Technical Forum
    Replies: 1
    Last Post: 06-16-2003, 04:30 AM
  4. Electrical questions
    By dirtybird95 in forum Non Technical Forum
    Replies: 7
    Last Post: 01-30-2003, 05:04 PM
  5. Problematic Electrical Story.
    By JimGravelle in forum Super Coupe Club of Ontario
    Replies: 12
    Last Post: 01-23-2003, 02:25 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •