Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 26 of 26

Thread: no spark or fuel pressure?!?

  1. #16
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Columbia, SC
    Posts
    3,468
    Assuming the Ignition swith is OK I would start by cheking the fuel pump relay. If the relay has high resistance in its contacts it could be causing a big voltage drop that is preventing the fuel pump from running at "full" speed and developing pressure. When the Ignition switch is placed in start the pump should run for about 3 seconds before getting shut off if the engine doesn't start.
    22 year SC Owner GFP
    (Glutton for Punishment)
    1992 5 Speed SC one of 1256
    1995 5 Speed SC one of 574

  2. #17
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Medina
    Posts
    8
    in response to BobGPZ the PCM will shut off the fuel pump as a safety device but it will comand it on for about three seconds every time u cycle the key to run to build pressure for start-up. and as for the new engine that dont mean crap. ive installed sensors that were bad right out of the box. GM FWD wheel brgs come to mind, throwing the abs light. i wish i still worked at the ford garage but i dont so going from memory i believe the eec iv will run with the crank sensor only but will throw a check engine light if the cam sensor is bad. if the engine is running and the crank sensor goes out it will run off of the cam sensor until u shut it down and then it will not restart. but it would have thrown a light. if u had no CEL before it died ur crank and cam sensors should still be ok. u could have a bad eec relay but not likley. u still need to determine if ur getting spark and an injector pulse. u probably dont have a noid light but u should definatly be ably to make sure u have spark. start there. if u have spark for sure the eec is good and so is at least the crank sensor. tell us for sure if u have spark or not.

  3. #18
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Covington, WA
    Posts
    491
    Homemade injector test light take a 194 wedge mini bulb available at most autoparts stores and bend the wires out plug the wires into the injector harness and if the light flashes you should be getting voltage

  4. #19
    Join Date
    May 2003
    Location
    Toms River NJ
    Posts
    279

    pls read post ...

    i had a CEL for 2 weeks.... (car wouldnt let it do a "run test" kept kicking it offline) finally it died (i have a new cam sensor in the car,was replaced less then 4 weeks ago) crank sensor is about 1yr n half old pls read all of this post, it said all of this....

  5. #20
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Medina
    Posts
    8
    ok what have u checked and what do u know? that suggestion about the home made noid light rocks i suggest using it. did u try cycling the key several times to see if it will build pressure? tell us this instead of telling us what u already said. out of curiosity were u using a scan tool or were u jumping the diagnostic connector? how were u going about getting ur codes? if u were using a scan tool and it wouldnt read anything or as u say it wouldnt do a run test a.k.a. Key on engine running(KOER). it should however be able to do a key on engine off(KOEO). if it was unable to perform either of these functions than i would say u have a bad PCM or a bad ground, maybe even a power but not likely.

  6. #21
    Join Date
    May 2003
    Location
    Toms River NJ
    Posts
    279

    ok......

    so far when the car was running (b4 it died) i hooked it up 2 a scanner.... it threw 2 codes (anti-theft, mass air) ok i dont think i have anti theft also the mass air the wire was cut.. (fixed) CEL went off / 3 days later the CEL came back on (mass wires ok, car ran fine) well then driving it w/ the CEL on for 2 weeks it died (so far i havnt hooked it back to the scaner since it died) (up shift light not on when cranking) no spark "hold the boot 2 a ground" no fuel pressure (even try cycling the key several ) when "jumping" the diagnostic connector, i had fuel pressure as soon as i turned the key... (2day im going 2 change the PCM) the pcm is the black box by the air box right? i have an old one out of my 93 parts car hope it works (would have burnt out my PCM i had the fan hooked up 2 a toggle switch, may have burnt it out)

  7. #22
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    El Paso, TX
    Posts
    192
    ANTI-THEFT?????


    That would explain it all, but may take some research on what is in your pcm.

  8. #23
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Covington, WA
    Posts
    491
    your eec is behind the passenger side kick panel behind the glove box

  9. #24
    Join Date
    May 2003
    Location
    Toms River NJ
    Posts
    279

    not trying 2 be funny...

    why did u tell me were my computer is in the car ? (maybe i didnt mean my pcm) the black box infront of my air box (controls,pump etc) the one that u can splice into to get the low speed fan 2 kick on, thats what i mean "pcm" but maybe thats not the correct "term" but thats what im going 2 change.. whats up with the anti-theft??? the car has keyless entry but it dosnt have a remote? (anti-theft light NEVER flashes) dont think i have an alarm (never went off lol)...

  10. #25
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    Covington, WA
    Posts
    491
    that box would be called the IRCM - Integrated Relay Control Module you should still be able to pull codes so something is leaning me towards bad wiring or bad eec

  11. #26
    Join Date
    May 2003
    Location
    Toms River NJ
    Posts
    279

    changed the ircm

    i changed the IRCM and guess what?! started right up! yes!(SOOO HAPPY) as soon as i put the new one in i turned the key and had fuel pressure (after jumping the batt.) fuel pressure still low (24 is at idle ) changed the fuel reg 2 times (ford one this time) im leaning tward leaky injector or weak pump... but CEL is still on? running really rich at start up... maybe a clogged cat or bad 02 sensor (dosnt crank over at first try,hasnt since low fuel pressure ) but i think that maybe due 2 lack of fuel pressure (if its sitting b4 i drive it and i turn the key 2 start it only jumps 2 about 34ish) what do you guys think?

Similar Threads

  1. Fuel pressure vs. Injector flow rate
    By Slysc in forum Technical Forum
    Replies: 2
    Last Post: 06-21-2005, 10:47 PM
  2. Fuel Pressure Q's
    By al35thsc in forum Technical Forum
    Replies: 17
    Last Post: 08-05-2003, 12:46 PM
  3. Fuel Pressure Test Under Load Questions?????
    By mikey in forum Technical Forum
    Replies: 4
    Last Post: 05-20-2003, 02:08 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •